Pečené kuře a víno je dokonalá kombinace
Tradiční české sváteční jídlo? Kromě svíčkové vás možná napadne právě pečené kuře. Pečené kuře jako sváteční jídlo je údajně vzpomínka na dobu socialismu a možná ještě dřív, kdy kuřecí maso bylo drahé a opravdu jste si ho mohli dovolit jen v neděli. Ty doby se pomalu a jistě vracejí, ale pořád je pečené kuře levnější než hovězí maso.
Jak povýšit pečené kuře na opravdu luxusní pokrm? Určitě se nevyplatí šetřit na kvalitě surovin, na výsledné chuti by to bylo znát a to určitě nechceme. A potřebujeme k tomu vyladěný recept, který najdete v tomto článku. Vše doladíte dobrým moravským vínem: https://www.vinokurial.cz/rulandske-bile/.
Bezchybné, pomalu pečené kuře
máslo
1 kuře
1 kg brambor
česnek
100 ml bílého vína
100 ml kuřecího vývaru
rozmarýn
bobkový list
1 citron
sůl, pepř
Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 stupňů. Velký pekáč i kuře dobře potřete máslem. Kuře vložte do pekáče a okolo rozložte brambory. Vše osolte a opepřete. Vložte česnek, zakápněte vínem i vývarem, překryjte alobalem a vložte do trouby.
Pečte asi hodinu, pak sejměte alobal a pekáčem zatřeste. Přidejte koření i skrojky citronu a odkryté pečte ještě padesát minut. Teplotu zvyšte na 220/200 stupňů a pečte ještě půl hodiny. Pak vyjměte kuře, volně přikryjte alobalem a nechte před porcováním odpočívat aspoň 10 minut.
Brambory udržujte v teple. Kuře podávejte s bramborami a vypečenou šťávou.
Zdroj: https://www.apetitonline.cz/recept/bezchybne-pomalu-pecene-kure